Reseledare

På stranden i Dubai
24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året – Albatros har alltid reseledare ute i fält någonstans på jorden

Vi har branschens bästa reseledare! Våra noggrant utvalda guider är alla mycket kunniga och har stor erfarenhet av de resmål som våra rundresor går till. Några av reseledarna bor på resmålen medan andra bor i Sverige och slår följe med gruppen redan på flygplatsen. Allihop har det gemensamt att de är högkvalificerade och hyser en stor kärlek till ”sitt” resmål – något som alltid märks när de presenterar sitt land.

Med över 800 reseledare spridda över hela världen vet vi att våra gäster alltid är i trygga händer var de än befinner sig. Nedan kan du lära känna ett par av våra reseledare lite bättre.

Eftersom vi har flera olika reseledare som arbetar med samma resmål vet vi oftast först ett par veckor före avresa vem som kommer att leda just din resa. Det är därför inte möjligt att önska en bestämd reseledare när du beställer. På några av våra resor sker utflykter och transport i samarbete med en engelsktalande guide och det finns ingen svensk reseledare med. I vårt material hittar du alltid information om huruvida resan företas med svensk reseledare eller engelsktalande guide.

Om du vill jobba som reseledare kan läsa mer här.

Jan

Jag har arbetat som reseledare i ca 10 år. Efter att jag gått på pension och barnen var utflugna, bestämde jag mig för att trots min ålder (62 år), försöka mig på ett helt annat arbete… ett där mitt intresse för kultur, historia, filosofi och samhälle utanför  Sverige kunde få utlopp. Och så blev det till sist.

Mina favoritdestinationer är Vietnam och Ryssland. Vietnam tack vare historien, naturen och människorna, det är ett mycket komplext land. Här finns en utpräglad ”Vi kan”-känsla bland befolkningen, trots ofta svåra förutsättningar.

Mina kunskaper om respektive länder kommer från ett stort allmänintresse och genom återkommande studier, och inte minst möten med befolkningen. Det som gör att jag trivs och njuter av arbetet är att jag återkommande lär mig nya saker, lär känna människor med annat sätt att vara och tänka än det jag är van vid, och att varje dag kan medföra nya kunskaper och nytt umgänge med både lokalbefolkning och våra trevliga Albatrosgäster.

Jan rekommenderar: Resor till Ryssland

Jimmy

Jimmy kommer från Varberg i Sverige men har varit bosatt i Norge halva livet. Han har många år bakom sig i resebranschen och är en mångfacetterad man – han jobbade många år som musikalartist och vid sidan av resledarjobbet är han produktionsledare på tv.

Men hans passion är att resa:

"Den som reser ser allting klart" är det motto jag försöker leva efter och förmedlar till gästerna. Jag har varit på alla sex kontinenter och samlar på länder. Hittills det blivit 124. Om jag ska nämna några oförglömliga ögonblick från mina resor får det bli den gången en bergsgorillaunge tog tag i mina fötter innan den sprang tillbaka till sin mamma, eller rafting på  Zambezifloden, kanotsafari i Okavango, glida i luftballong över Sossusvlei, dyka bland hajar i Papua Ny Guinea, vandring i Tibet och på inkaleden, och så kryssning runt Galapagos... Men en vandring bland de många spännande konstverken på Guggenheim i New York eller ”båtluff" i Kroatien är heller inte att förakta!

Nicklas

Nicklas har arbetat med resor i 20 år och har lett Albatros-resor i Asien, USA, Australien och Europa -  det råder dock ingen tvekan om att favoritlandet är Vietnam:

"Jag älskar att leda resor och att få dela med mig av min erfarenhet och mina  kunskaper om landet. Många resor tar oss med till berömda sevärdheter, men jag har märkt att det som gästerna ofta minns bäst är mötet med lokalbefolkningen i landet vi besöker. Att åka färja över en flod i Kambodja, dricka iskaffe i Saigon eller resa med tåg genom Burma kan ge minnen för livet. Varje resa är unik - man vet aldrig vad som kommer att hända. Ett särskilt stark minne är från Kambodjas huvudstad Phnom Penh där vi  besökte det ökanda fängelset S 21 och plötsligt mötte en av de få överlevande fångarna som gärna delade med sig av sina minnen. Det berörde oss alla djupt. Att få vara med när vietnameserna firar det vietnamesiska nyåret  i Hanoi med fyrverkerier och tusentals tutande mopeder är också en fantastisk upplevelse. Jag håller med den som sa att: "Om världen en öppen bok, så varför bara läsa första sidan?"."

Nicklas rekommenderar: Resor till Vietnam

Sofie

"Med en akademisk examen i kultur- och samhällsgeografi i bagaget sökte jag mig till resebranschen år 2004. Mitt första uppdrag som reseledare förde mig till Egypten och högkulturen runt Nilen. Därefter blev det många safariturer i Kenya och så småningom rundresor i Sydafrika.

Kärlek vid första ögonkastet brukar jag säga om mitt möte med Afrika. Det är inte bara det magnifika djurlivet på savannen som lockar, utan även blandningen av modernitet och gammalt afrikanskt levnadssätt, som utgör en spännande mosaik. En mosaik, ett Afrika som jag gärna vill förmedla till mina gäster. Jag är numera gift och boende i Sydafrika och har samlat på mig mycket kunskap genom åren. De första åren som gift arbetade jag som stadsplanerare min kommun i Kwa Zulu Natal. Gästerna uppskattar mina föreläsningar både om geografi och geologi, om den ibland mörka historien, om politiken idag samt hur det vanliga vardagslivet fungerar (eller kanske inte fungerar).

Engagemanget i mitt arbete som reseledare i Afrika lever i högsta grad. Ingen tur och ingen grupp är den andra lik och när jag får medverka till att ge en färgstark berättelse, med mycket känsla och kunskap, till mina resenärer att ta med hem till Skandinavien – då känner jag mig nöjd med mitt uppdrag."

Sofie rekommenderar: Resor till Sydafrika