Reseledare

På stranden i Dubai
24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året – Albatros har alltid reseledare ute i fält någonstans på jorden

Vi har branschens bästa reseledare! Våra noggrant utvalda guider är alla mycket kunniga och har stor erfarenhet av de resmål som våra rundresor går till. Några av reseledarna bor på resmålen medan andra bor i Sverige och slår följe med gruppen redan på flygplatsen. Allihop har det gemensamt att de är högkvalificerade och hyser en stor kärlek till ”sitt” resmål – något som alltid märks när de presenterar sitt land.

Med över 800 reseledare spridda över hela världen vet vi att våra gäster alltid är i trygga händer var de än befinner sig. Nedan kan du lära känna ett par av våra reseledare lite bättre.

Eftersom vi har flera olika reseledare som arbetar med samma resmål vet vi oftast först ett par veckor före avresa vem som kommer att leda just din resa. Det är därför inte möjligt att önska en bestämd reseledare när du beställer. På några av våra resor sker utflykter och transport i samarbete med en engelsktalande guide och det finns ingen svensk reseledare med. I vårt material hittar du alltid information om huruvida resan företas med svensk reseledare eller engelsktalande guide.

Om du vill jobba som reseledare kan läsa mer här.

Jimmy

Jimmy kommer från Varberg i Sverige men har varit bosatt i Norge halva livet. Han har många år bakom sig i resebranschen och är en mångfacetterad man – han jobbade många år som musikalartist och vid sidan av resledarjobbet är han produktionsledare på tv.

Men hans passion är att resa:

"Den som reser ser allting klart" är det motto jag försöker leva efter och förmedlar till gästerna. Jag har varit på alla sex kontinenter och samlar på länder. Hittills det blivit 124. Om jag ska nämna några oförglömliga ögonblick från mina resor får det bli den gången en bergsgorillaunge tog tag i mina fötter innan den sprang tillbaka till sin mamma, eller rafting på  Zambezifloden, kanotsafari i Okavango, glida i luftballong över Sossusvlei, dyka bland hajar i Papua Ny Guinea, vandring i Tibet och på inkaleden, och så kryssning runt Galapagos... Men en vandring bland de många spännande konstverken på Guggenheim i New York eller ”båtluff" i Kroatien är heller inte att förakta!

Nicklas

Nicklas har arbetat med resor i 20 år och har lett Albatros-resor i Asien, USA, Australien och Europa -  det råder dock ingen tvekan om att favoritlandet är Vietnam:

"Jag älskar att leda resor och att få dela med mig av min erfarenhet och mina  kunskaper om landet. Många resor tar oss med till berömda sevärdheter, men jag har märkt att det som gästerna ofta minns bäst är mötet med lokalbefolkningen i landet vi besöker. Att åka färja över en flod i Kambodja, dricka iskaffe i Saigon eller resa med tåg genom Burma kan ge minnen för livet. Varje resa är unik - man vet aldrig vad som kommer att hända. Ett särskilt stark minne är från Kambodjas huvudstad Phnom Penh där vi  besökte det ökanda fängelset S 21 och plötsligt mötte en av de få överlevande fångarna som gärna delade med sig av sina minnen. Det berörde oss alla djupt. Att få vara med när vietnameserna firar det vietnamesiska nyåret  i Hanoi med fyrverkerier och tusentals tutande mopeder är också en fantastisk upplevelse. Jag håller med den som sa att: "Om världen en öppen bok, så varför bara läsa första sidan?"."

Nicklas rekommenderar: Resor till Vietnam

Sofie

"Med en akademisk examen i kultur- och samhällsgeografi i bagaget sökte jag mig till resebranschen år 2004. Mitt första uppdrag som reseledare förde mig till Egypten och högkulturen runt Nilen. Därefter blev det många safariturer i Kenya och så småningom rundresor i Sydafrika.

Kärlek vid första ögonkastet brukar jag säga om mitt möte med Afrika. Det är inte bara det magnifika djurlivet på savannen som lockar, utan även blandningen av modernitet och gammalt afrikanskt levnadssätt, som utgör en spännande mosaik. En mosaik, ett Afrika som jag gärna vill förmedla till mina gäster. Jag är numera gift och boende i Sydafrika och har samlat på mig mycket kunskap genom åren. De första åren som gift arbetade jag som stadsplanerare min kommun i Kwa Zulu Natal. Gästerna uppskattar mina föreläsningar både om geografi och geologi, om den ibland mörka historien, om politiken idag samt hur det vanliga vardagslivet fungerar (eller kanske inte fungerar).

Engagemanget i mitt arbete som reseledare i Afrika lever i högsta grad. Ingen tur och ingen grupp är den andra lik och när jag får medverka till att ge en färgstark berättelse, med mycket känsla och kunskap, till mina resenärer att ta med hem till Skandinavien – då känner jag mig nöjd med mitt uppdrag."

Sofie rekommenderar: Resor till Sydafrika

Axel

"Jag har arbetat som expeditions- och reseledare för Albatros Travel sedan 2006. Mitt specialområde är kryssningar i Nordatlanten till Grönland, Island, Färöarna och Norge. Jag är utbildad sjöofficer och arbetade tidigare vid Försvaret som chef för Flottstationen Frederikshamn och Kattegats Marindistrikt. Jag har också varit chef för Fregattskvadronen och för Grönlands Kommando.


Det är ett nöje att tillbringa sommarmånaderna ombord på Albatros kryssningsfartyg tillsammans med glada och förväntningsfulla resenärer. Tillsammans med mina medreseledare strävar jag alltid efter att gästerna ska få en stor, personlig reseupplevelse kombinerat med ny kunskap om resmålets historia, geografi och biologi. Ingen kryssning är den andra lik – och man vet aldrig vilka spännande upplevelser som väntar runt hörnet. Att besöka den lilla bygden Niaqornat vid Uummannaq och bli bjuden på kafferep i "Gamle Anes" varma och mysiga lilla vardagsrum där den danska drottning Margrethe också har druckit kaffe, är något alldeles särskilt. Och att äta frukost på däck bara ett par hundra meter från en kalvande glaciär eller kryssna mellan de jättelika isbergen i Diskobukten är sådant man inte glömmer i första taget. "

Axel rekommenderar: Resor till Grönland

Christel

Mitt äventyr som reseledare började i Västindien 2001, och det ledde mig, via många spännande platser, till Indien – landet som till sist fångade mitt hjärta. Jag tillbringade under fem års tid större delen av året i Indien och kom så småningom i kontakt med Albatros. Sedan 2009 har jag varit reseledare för Albatros i Indien. Att arbeta som reseledare handlar mycket om att befinna sig i nuet och att fylla dagarna med upplevelser, och för mig är det en stor del av tjusningen. Indien är ett stort, tätbefolkat, färgrikt och mångfaldigt land som befinner sig i ständig rörelse och i ett evigt härligt kaos. Ingenting är omöjligt och inget är självklart – och däri ligger upplevelsen. Det är ett land som hisnar och häpnar, och som på sitt eget oförställda vis bjuder på enormt mycket glädje, värme, öppenhet och nyfikenhet.”

Christel rekommenderar: Resor till Indien