Rovos Rail – världens mest exklusiva tågresa

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Tågsafari från Sydafrika till Tanzania i sann Karen Blixen-anda. Lyx, vackra landskap, safari och Victoriafallen

Upplev Afrikas höjdpunkter medan du är omgiven av lyx på Rovos Rail, som utan jämförelse är världens mest exklusiva tåg. Vi reser genom Sydafrika, Botswana, Zimbabwe, Zambia och Tanzania på den berömda sträckan från Kapstaden till Dar es Salaam och bekvämligheten på tåget kan närmast beskrivas som extravagans. De lyxiga sviterna är inredda i engelsk, viktoriansk stil med blankpolerede träpaneler, dubbelsängar och naturligtvis eget badrum. Från tågets sviter, panoramasalonger och 5-stjärniga restaurang kan du njuta av synen av den öppna savannen och det afrikanska folklivet. Under resans gång väntar safariupplevelser i Sydafrikas bästa viltreservat, en övernattning på det berömda Victoria Falls Hotel med de enastående Victoriafallen i bakgrunden, och en vinprovning i Kapstadens fantastiska vinområde.

I samband med tågresan finns det möjlighet för olika förlängningar i till exempel Kenya, Tanzania, Sydafrika och Mauritius. Finns andra önskemål om förlängning kommer vi givetvis att försöka uppfylla dessa.

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Safari, Vin och mat, Tågresor

 • Reseledare Albatros reseledare

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Sydafrikanska rand, botswansk pula, amerikanska dollar, zambisk kwancha, tanzaniska shilling

Dagsprogram 20 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst till Kapstaden, Sydafrika
Dag 3
Kapstaden. Heldagsutflykt till Vinlandet
Dag 4
Avresa med Rovos Rail från Kapstaden, genom Hex River Pass och den historiska staden Matjiesfontein
Dag 5
Gruvstaden Kimberley, vidare mot Pretoria
Dag 6
Pretoria. Stadsrundtur
Dag 7
Tau Game Lodge i Madikwe viltreservat, eftermiddagssafari
Dag 8
Madikwe Viltreservat. Safari morgen och eftermiddag
Dag 9
Safari, vidare med Rovos Rail genom Botswana
Dag 10
Genom Zimbabwe mot Victoriafallen
Dag 11
Ankomst till Victoriafallen, övernattning på Victoria Falls Hotel, båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden
Dag 12
Tid till upplevelser på egen hand vid Victoriafallen, vidare med Rovos Rail
Dag 13
Genom Kafue och Lusaka, Zambia
Dag 14
Genom Serenje och Mpika, Zambia
Dag 15
Chisimba Falls, vidare mot gränsen till Tanzania
Dag 16
Genom Tanzanias savanner och Selous viltreservat
Dag 17
Ankomst till Dar es Salaam
Dag 18
Dar es Salaam
Dag 19
Tid på egen hand i Dar es Salam eller utflykt med reseledaren till den UNESCO bevarade Bagamoyo
Dag 20
Hemkomst

Hotell

Victoria Falls Hotel

Det legendariska, 5-stjärniga Victoria Falls Hotel i Zimbabwe är ett av Afrikas mest berömda – inte minst på grund av sitt vackra läge och sin karaktäristiska atmosfär. Hotellet, som är från 1904 bjuder på engelsk kolonialstil och är omgärdat av vacker natur med det UNESCO-skyddade Victoria-fallen som granne. Hotellet har dessutom en pool, tennisbanor, ett bibliotek och en liten kyrka. Det finns tillgång till trådlöst internet på hela hotellet och samtliga rum är utrustade med luftkonditionering, kassaskåp och digital satellit-tv. Badrummen har både badkar, dusch och hårtork och det finns tillgång till 24 timmars roomservice samt tvättservice.

Om man väljer att äta middag i The Livingstone Room byter man om till finare kläder. För herrarnas del innebär detta finbyxor, långärmad skjorta och hela finskor (inga jeans, safarikläder, shorts, sandaler eller gymnastikskor). För damerna gäller att låta den egna goda smaken råda!

Läs mer om hotellet på www.victoriafallshotel.co

Tau Game Lodge

En av Sydafrikas mest exklusiva lyxlodger (5 stjärnor). Här blir man verkligen bortskämd både med komfort och naturupplevelser. I det privatägda Big Five-safariområdet Madikwe Viltreservat bor vi i halmtäckta lyxbungalows med privat terrass. Härifrån kan man iaktta elefanter, antiloper och annat vilt på savannen när de under dagen kommer för att dricka vid vattenhålet. Samtliga bungalows är utrustade med luftkonditionering och privat badrum med utomhusdusch.

Läs mer om lodgen på www.taugamelodge.co.za

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
139 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi lämnar Sverige med kurs mot Afrikas kanske vackraste storstad, Kapstaden. Vi ankommer nästa dag.

Dag 2
Ankomst till Kapstaden, Sydafrika

Efter ankomsten till Kapstaden checkar vi in på ett av stadens bästa hotell och resten av dagen kan du förbereda dig på vår exklusiva tågresa precis som du vill.

På kvällen möts vi till en trevlig gemensam välkomstmiddag.

Dag 3
Kapstaden. Heldagsutflykt till Vinlandet
Vackra vingårdar i Stellenbosch

Dagen ägnas åt Sydafrikas berömda vindistrikt, endast cirka en timmes bilfärd från Kapstaden. Turen går till Sydafrikas näst äldsta stad, Stellenbosch, som många kanske känner igen från vinetiketterna. Stellenbosch är en vacker gammal stad som ligger i en dal omgiven av berg, med vita vingårdar och gröna fält. Staden grundades 1679, och vinframställningen är nästan lika gammal. Vi kommer att besöka vingårdarna och smaka på rariteterna, och naturligtvis också se närmare på staden. Tillbaka i Kapstaden kan du koppla av på hotellet eller ladda batterierna inför morgondagens tågresa precis som det passar just dig.

Dag 4
Avresa med Rovos Rail från Kapstaden, genom Hex River Pass och den historiska staden Matjiesfontein
Victoria Falls, Rovos Rail og Big Five-safari

På förmiddagen åker vi till Kapstadens centrala tågstation, där vårt lyxtåg väntar. Vi checkar in i våra exklusiva suiter och snart kan vi se de kulliga landskapen runt Kapstaden glida förbi våra fönster.

Under eftermiddagen åker vi igenom de tre tunnlarna i Hex River Pass. Den sista är över 13 kilometer lång och går igenom det högsta bergsområdet i provinsen Western Cape. I dalen som ligger mellan bergen ligger de vackra gamla vingårdarna utspridda mellan de gröna fälten. 

Vårt första stopp under tågresan är den enastående historiska staden Matjiesfontein. Den etablerades under den senaste hälften av 1800-talet och 100 år senare restaurerades hela staden som ett historiskt monument över kolonialtiden. Här kan man uppleva ett frilandsmuseum där alla hus och funktioner är intakta och ligger som de alltid har gjort.

Tillbaka på tåget kan vi njuta av vår första gourmetmiddag i tågets eleganta restaurangdel medan vi fortsätter mot nordöst.

Att resa i Afrika med tåg är verkligen ett steg tillbaka i tiden och en chans att uppleva kontinenten från ett unikt perspektiv.
Var medveten om att järnvägsinfrastrukturen i Afrika inte alltid är i de bästa förhållandena. Därför kan mindre förseningar och förändringar i Rovos Rail-programmet ibland inträffa.
I sådana fall kommer vi att arbeta för att säkerställa minimal olägenhet och i många fall förbättras upplevelsen.

Dag 5
Gruvstaden Kimberley, vidare mot Pretoria

Vi åker igenom en torrare del av Sydafrika, nämligen den högt liggande Great Karoo (1 200 meter över havet). Områdets namn betyder också något som närmast kan översättas med ”törstigt land” och när vi ser de lågt växande buskarna förstår vi varför. Här finns många fårfarmar och mellan fårhjordarna står de väderkvarnar som lantbrukarna använder för att få upp vattnet som gömmer sig under marken. 

På eftermiddagen kommer vi fram till Kimberley. Den lilla gruvbyn Kimberley sjuder fortfarande av Sydafrikas dramatiska historia, som verkligen tog fart när Erasmus Jacobs hittade en underlig sten i sitt område 1866. Stenen visade sig vara en diamant på hela 21.25 karat eller 4,75 gram. Några år senare, 1871, hittades en ännu större diamant på 83,50 karat (16,78 gram), och den stora "diamantruschen" började. Från när och fjärran kom diamantjägare och bosatte sig runt den lilla kullen där det uppenbarligen fanns diamanter. Kullen blev till slut ett stort hål i marken med ett djup av 240 meter, och som slutligen stängdes 1914 efter att ha levererat tre ton diamanter. Det fanns flera gruvhål som kom till, men de flesta är helt tömda idag. Britterna fick snabbt inlemmat gruvan i deras Kapprovins, vilket boerna inte var nöjda med. De tyckte å sin sida att gruvan borde höra till Oranjefristaten. Trots att britterna sedan länge hade avskaffat slaveriet, var man inte sena med att införa restriktiva regler för de svarta gruvarbetarna som inte längre fick resa fritt. Om man inte skötte sig kunde man få spöstraff, men uppenbarligen räknades det inte som slaveri enligt dåtidens sett att se på det.

I Kimberley ser vi den första ursprungliga diamantgruvan som är känd som ”det stora hålet” och det tllhörande gruvmuséet och bekantar oss med den trevliga staden. 

När vi lämnar Kimberley, är det en god idé att kika ut genom fönstret. Vi åker nämligen förbi en sjö som är hem till tusentals rosa flamingor.

Dag 6
Pretoria. Stadsrundtur

Vi kommer fram till Sydafrikas huvudstad, Pretoria, där Rovos Rail har sin egen station som är byggd i vacker kolonialstil, Capital Park. 

Pretoria är fortfarande Sydafrikas officiella huvudstad, även om både Johannesburg och Kapstaden spelar en större roll i affärslivet. Staden kallas även Tshwane, vilket är en gemensam beteckning för hela metropolen runt omkring staden, men det är något som är omdiskuterat. På dagens stadsrundtur passerar vi Voortekker-monumentet. Denna gigantiska byggnadskonstruktion är minnesmärke över The Great Trek då boer-befolkningen lämnade den engelskdominerade Kapprovinsen och drog norrut för att odla marken i protest mot den engelska jämlikhetspolitiken gentemot landets afrikanska befolkning. Turen går via Church Square, som domineras av en staty av Paul Kruger, som var president för den Sydafrikanska republiken (1883-1900). Vi ser även det vackra Unionshuset, varifrån vi har en fantastisk utsikt över stora delar av staden. Vi tar en lätt lunch under dagen. 

Dag 7
Tau Game Lodge i Madikwe viltreservat, eftermiddagssafari

Det er nu dags att ta lite ledigt från tågresan och vi har valt en av Sydafrikas mest exklusiva lodger för ändamålet. Under loppet av eftermiddagen stiger vi av tåget i Zeerust och åker till den 5-stjärniga Tau Game Lodge i Madikwe Viltreservat (se www.taugamelodge.com). Reservatet blir av någon anledning förbisett av safarigäster så vi får den vackra röda savannen och det överväldigande antalet lejon för oss själva.

Här ska vi ut på safari varje dag och njuta av livet på den privatägda lodgen som har utsikt över ett vattenhål som drar till sig ett varierat djurliv.

Vi bor i halmtäckta lyxbungalower med privat terrass och härifrån kan vi iaktta elefanter, antiloper och savannens övriga viltliv när de under dagen kommer fram för att dricka i vattenhålet. Alla bungalower har luftkonditionering och privat badrum med dusch utomhus.

Efter lunch och lite avkoppling på lodgen ger vi oss ut på safari. På vägen tar vi ett sundowner-stopp och ser solen gå ned över savannen.

Dag 8
Madikwe Viltreservat. Safari morgen och eftermiddag
Elefanter är sociala djur som lever i flock

Vi börjar tidigt på morgonen och ger oss ut på en morgensafari och upplever den fridfyllda savannen efter nattens aktivitet. Madikwe kan ståta med att vara hem alla Big Five-arterna (lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel) och dessutom för geparder, zebror, giraffer, vilda hundar, strutsar samt en mängd olika antiloper och fåglar. När våra två dagars safari är över kommer vi med stor sannolikhet att ha sett de allra flesta av de här djuren. 

Vi återvänder till lodgen och äter en välförtjänt frukost, varefter vi kan koppla av under de varma timmarna mitt på dagen på våra rum, i loungen eller i lodgens spaområde.

Sent på eftermiddagen åker vi återigen ut på savannen i öppna jeepar på utkik efter det otroliga djurlivet.

Dag 9
Safari, vidare med Rovos Rail genom Botswana
En vild flodhäst kan bli 40 år

Efter en tidig morgonsafari är vi redo att ta farväl av Madikwe viltreservat och fortsätta vår tågresan genom  Botswana. Hele dagen slingrar tåget sig fram genom det tunt befolkade Botswana. Landskabet är relativt torrt i hela landet, inte minst mot sydväst, där den törstiga Kalahariöknen ligger. Vi åker igenom det östliga hörnet av landet, som är mera backigt.

Dag 10
Genom Zimbabwe mot Victoriafallen

Vi åker igenom Zimbabwes frodiga landskap med baobabträd, låga, taggiga commiphora-träd och små byar. Vi åker även igenom Hwange Nationalpark med de många elefanterna.

Dag 11
Ankomst till Victoriafallen, övernattning på Victoria Falls Hotel, båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden

Idag kommer vi fram till två av Afrikas största sevärdheter: vattenfallen som är skapade av naturens krafter, Victoria Falls, och Victoria Falls Hotel som är skapat av mänsklig kreativitet. Hotellet är en av Afrikas verkliga pärlor, ett ”måste” för varje sann Afrikaentusiast. Det finns flera lyxhotell i Afrika som är fantastiska på var sitt sätt, men Victoria Falls Hotel är unikt i det avseende att det har lyckats bevara sin engelska, viktorianska atmosfär. Den atmosfären går det helt enkelt inte att efterlikna. En annan unik egenskap är att hotellet bokstavligt talat har Afrikas mest berömda vattenfall direkt i trädgården. Från den stora trädgården finns det ett flertal stigar som leder ner till den enorma park- och skoganläggningen som finns vid vattenfallet. Man kan själv gå på de kilometerlånga stigarna som leder till den ena spektakulära utsiktspunkten efter den andra. I den frodiga regnskogen runt fallen lever olika arter av apor, stora näshornsfåglar och här finns också massor av exotiska träd och växter. Man bör hålla lite avstånd från vattnet. eftersom det kan finnas krokodiler nära strandkanterna. En annan sak att tänka på är att ha med sig ett paraply på promenaden. Även om himlen är molnfri kommer det ibland kaskader av vatten från fallen.

Under eftermiddagen seglar vi ut på en så kallad Sundowner-kryssning på Zambezifloden ovanför vattenfallet. Vi seglar ut på denna mäktiga flod där vi får se flodhästar och krokodiler i vattnet, medan vi njuter av drycker och snacks på däck. Med en svalkande dryck i handen njuter vi av den storslagna naturen och vattenfallen som brusar i bakgrunden medan solen går ner. Senare under kvällen är det dags för en välsmakande middag på hotellet Victoria Falls Hotel.

Dag 12
Tid till upplevelser på egen hand vid Victoriafallen, vidare med Rovos Rail

Vi har den största delen av dagen på oss för att uppleva ”den dundrande röken”, som afrikanerna kallar de storslagna vattenfallen. Det finns möjlighet att köpa till en rad olika utflykter, till exempel en helikoptertur runt vattenfallen och bungy jump.

På eftermiddagen tar vi farväl av det legendariska Victoria Falls Hotel och fortsätter våra äventyrliga tågresa. Vi åker över den 100-åriga Victoria Falls-bron och kommer in i Zambia.

Dag 13
Genom Kafue och Lusaka, Zambia

Vi tar oss upp genom Zambia och kommer genom städerna Kafue och Choma. Landskapet här är grönt och platt med spridda träd. Efterhand som vi närmar oss huvudstaden Lusaka dyker det upp fler och fler lantbruk i de flacka omgivningarna. Åkrarna avbryts med jämna mellanrum av upp till sex meter höga termitbon.

Dag 14
Genom Serenje och Mpika, Zambia

Vi stannar på tåget medan vi fortsätter genom det vackra zambiska landskapet. På morgonen kommer vi nära gränsen till Den Demokratiska Republiken Congo, som var en belgisk koloni fram till 1960. Naturen skiftar nu mellan öppna slätter och täta busch-områden. Särskilt längs med floderna står de höga, slanka raffiapalmerna, vars långa blad används till bast.

 

Dag 15
Chisimba Falls, vidare mot gränsen till Tanzania

Efter frukosten på tåget går vi en promenad ut i naturen omkring Kasama och upplever Chisimba Falls. De vackra vattenfallen är en hel serie av små vattenfall som är omgivna av skog. Bemba-folket anser att vattenfallen och den tillhörande grottan är heliga.

Senare på dagen passerar vi gränsen mellan Zambia och Tanzania. Så snart vi är inne i Tanzania, börjar landskapet falla betraktligt när vi åker igenom gravsänkan Great Rift Valley. Detta fascinerande geologiska fenomen sicksackar sig fram 4 500 kilometer från Jordanien till Moçambique och bildar en naturlig gräns för flera afrikanska stater.

Dag 16
Genom Tanzanias savanner och Selous viltreservat

Vi åker hela dagen genom det typiska afrikanska landskapet. För det mesta är det torrt och ogästvänligt, men med jämna mellanrum dyker små gröna höjder och bergryggar upp som oaser i landskapet.  Där det finns tillräckligt med nederbörd finns det små byar, men på många ställen är den torra och ofta viltrika savannen den dominerande landskapstypen.  Under dagens lopp åker vi igenom Selous viltreservat, Afrikas största i sitt slag. Kanske kan vi se några av reservatets många elefanter, bufflar och flodhästar från våra tågfönster?

Dag 17
Ankomst till Dar es Salaam

Medan vi njuter av vår sista måltid ombord på Pride of Africa, börjar Dar es Salaams förorter att dykta upp med små, låga hus och ett myllrande folkliv. Snart glider vi in på Tazara Station, och vi ska nu ta avsked från världens mest exklusiva tåg.

Vi checkar in på vårt hotell i Dar es Salaam och kan ägna resten av dagen åt denna intensiva afrikanska storstad med som tydligt präglas av både arabisk och swahili-kultur.

På kvällen ses vi till en avskedsmiddag.

Dag 18
Dar es Salaam

I dag kan du antingen välja att koppla av vid hotellets pool med en drink i handen eller följa med reseledaren till Zanzibars exotiska Stone Town. Vi ger oss iväg tidigt på morgonen och reser tillbaka i tiden genom stadens historiska gränder.

Dag 19
Tid på egen hand i Dar es Salam eller utflykt med reseledaren till den UNESCO bevarade Bagamoyo

Tid på egen hand i Dar es Salaam el. utflykt med reseledaren till det UNESCO-bevarade Bagamoyo. Idag kan du antingen välja att koppla av vid hotellets pool med en kall drink i handen, eller utforska Bagamoyo.
Ursprungligen var Bagamoyo huvudstad i Tysk Östafrika som en av de viktigaste handelsstäderna vid kusten. Det var här bland andra Henry Stanley, John Speke började sina stora afrikanska resor
 Om du har köpt reseförlängningen så är det avgång från Dar es Salaam idag.

En resa fylld av stil, elegans och lyx i den afrikanska naturen och kulturen närmar sig sitt slut och vi ger oss ut till flygplatsen för att vända hem till Sverige igen.

Dag 20
Hemkomst

Hemkomst

Rovos Rail

Att gå ombord på Rovos Rail är som att stiga in i en tidsmaskin till 1800-talet. I stationshusets väntsal välkomnas vi med ett glas champagne, en livréklädd betjänt öppnar dörren, i bakgrunden hörs tonerna från en stråkkvartett. Att resa med Pride of Africa är att färdas med god stil i sakta mak – tåget kör aldrig fortare än 60 kilometer i timmen.

Samtliga vagnar är gamla tågvagnar som har restaurerats på så vis att det ursprungliga utseendet bevarats medan komfort och säkerhet lever upp till dagens höga standard. Ordet kupé räcker inte längre till – på tåget finns nämligen bara dubbelsviter i gammal engelsk-edwardiansk stil med blankpolerade träpaneler, dubbelsängar och – förstås privat badrum.

Ombord på tåget finns också en specialbyggd utsiktsvagn med panoramalounge där man har fri utsikt över det afrikanska landskapet. Dessutom finns två trevliga salongsvagnar – en för rökare och en för icke-rökare. Servicen ombord är förstklassig och du kommer känna dig väl omhändertagen oavsett var ombord du befinner dig!

Under dagarna gäller prydlig men avslappnad klädsel. Under kvällarna gäller mer formell klädsel på Pride of Africa: kavaj och slips för männen och en fin kjol eller klänning för kvinnorna. Denna klädkod bör respekteras.

Helpension är inkluderad under hela tågresan och gäller även för drycker i tågets gourmetrestaurang. De båda restaurangvagnarna är över 70 år gamla och har blivit varsamt restaurerade för att behålla den fina klassiska stilen intakt. Här serveras à la carte-frukost samt 3-rätters luncher och middagar med tillhörande, förstklassiga sydafrikanska viner.

Läs mer om Rovos Rail här www.rovos.com

Royal suiter

Royal-suiterna är på totalt 16 m2 och fyller en halv vagn. De har egen lounge och badrum med viktorianskt badkar och separat dusch. De rymliga och eleganta sviterna ger dig möjligheten att vara helt privat och du får en bekväm resa med största möjliga lyx och standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns också en välfylld minibar med drycker efter egna önskemål. Därutöver är det room-service dygnet runt.

Deluxe suiter

Deluxe-suiterna (11 m2) är också beräknade för två resenärer, antingen med dubbel- eller tvåbäddsrum. Där finns en lounge och badrum med dusch. De rymliga sviterna ger er möjligheten att vara helt privat och ni får en bekväm resa med mycket hög standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns också en välfylld minibar med drycker efter egna önskemål. Därutöver är det room-service dygnet runt.

Pullman eller Pullman Gold-suiter

Pullman eller Pullman Gold-suiter är cirka 7 m2. De är utrustade antingen med en bekväm soffa som förvandlas till en dubbel-eller twingsäng på kvällen, eller en fast dubbel- eller twin-säng som kan användas som soffa under dagen med kuddar i ryggen. Vi kan inte garantera Pullman eller Pullman Gold, det beror på vilket tågsätt vi kör med. Sviterna har eget badrum med dusch. De rymliga sviterna ger dig möjligheten att vara privat och du får en bekväm resa med hög standard. Sviterna är utrustade med ett skrivbord och personligt säkerhets-/kassaskåp. Det finns inte minibar. Room-service är tillgängligt dygnet runt.

Prisinformation

Resans pris

Från 139 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Uppgradering av suite och priser för enkelsuite

Delat dubbelrum i Pullman-suite er inkluderat i resans pris.

Uppgradering av dubbelsuite

 • Tillägg för delat Deluxe-dubbelsuite: 23.998:–
 • Tillägg för delat Royal-dubbelsuite: 44.998:–

Enkelsuite

 • Tillägg för Pullman-enkelsuite: 89.998:–
 • Tillägg för Deluxe-enkelsuite: 119.998:–
 • Tillägg för Royal-enkelsuite: 168.998:–
Priset inkluderar
 • Skandinavisk reseledare
 • Flyg Stockholm – Kapstaden och Dar es Salaam – Stockholm*
 • 2 nätter på hotell i Kapstaden med frukost, middag dag 2
 • 1 natt på hotell i Dar es Salaam med frukost
 • 14 dagars tågresa med Rovos Rails Pride of Africa, 10 nätter inkl. helpension och alla drycker ombord
 • 1 natt på Victoria Falls Hotel med helpension
 • 2 nätter på Madikwe Game Reserve med helpension
 • Alla transporter i luftkonditionerade bussar som beskrivet i programmet
 • Utflykter och entréer enligt programmet
 • Skatter och avgifter

* Avresa Göteborg och Köpenhamn möjligt på förfrågan mot ett tillägg på 948 kr

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Övriga måltider
 • Drycker när man inte befinner sig ombord på tåget
 • Dricks (till väskbärare, servitörer samt chaufför – räkna med ca. 200USD per person
 • Eventuella extra utflykter
 • Avresa Göteborg och Köpenhamn 948 kr (på förfrågan)

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Lite om beställningen av den här resan

Vänligen observera att detta är en specialresa som Albatros Travel har tagit fram, och vi har också chartrat och betalt hela tåget från Rovos Rail på förhand. Detta gör att det finns särskilda regler kring bokningen och betalningen av resan. Det gäller således att man vid bokning av resan betalar en anmälningsavgift på 25% av resans belopp per person.
6 månader före avresa betalas ytterligare 30 000 kr per person och resterande summa betalas senast 120 dagar före avresa. Genom att betala anmälningsavgiften har ett avtal mellan kunden och Albatros Travel ingåtts och det avtalet är bindande för såväl kunden som för Albatros Travel. Vid en eventuell avbeställning av resan förloras alla inbetalda belopp.

Barn under 18 år

Vi vill informera om att myndigheterna i Sydafrika och Botswana kräver att man som resenär med barn under 18 år till/från Sydafrika/Botswana är skyldig att ta med barnets personbevis i original. Detta är ett försök att stävja de problem som finns i landet med trafficking. Ett personbevis på engelska kan beställas från Skatteverket.

Tänk på att ovanstående krav gäller både vid in- och utresa samt transit i Sydafrika och Botswana. Om man inte tar med barnets personbevis tillåts man inte att resa in i och flygbolaget kommer heller inte att tillåta incheckning.

OBS: Om du reser ensam med barn krävs ytterligare dokumentation på detta. Det gäller även om du reser med barn som inte är dina biologiska barn. Kontakta den sydafrikanska/botswanska ambassaden om du vill veta mer om dessa dokumentationskrav.

Klimat i Tanzania och Zambia

Många blir förvånade över klimatet i Tanzania och Zambia. Länderna ligger strax söder om ekvatorn, men temperaturerna är trots detta mycket behagliga och förändras endast marginellt under året. I de områden vi gör safarier ligger höjden på cirka 900-2 400 meter över havet. Exempelvis så ligger Serengeti 1 600-1 800 meter över havet, vilket innebär att dagstemperaturerna är mycket behagliga. De ligger på ca 25 grader Celsius med låg luftfuktighet. Nätter och morgnar kan vara kyliga - särskilt under den torra årstiden - så det är en bra idé att ta med en vindjacka och tunnare tröja till kvälls- och morgonsafarier.

Klimatet i Dar es Salaam är fuktigare och varmare med temperaturer på dagarna mellan 28-34 grader, men den ständiga havsbrisen gör att klimatet här också här är behagligt. Zambia befinner sig klimatmässigt mellan Serengetis torra och behagliga värme och Dar es Salaams mer fuktiga värme. Det är dock mycket sällan det kan upplevas som obehagligt varmt, förutom kanske vid den värsta middagshettan som är mellan kl 13.00 och kl 15.00.

Klimat i Zimbabwe, Botswana och Sydafrika

Södra Afrikas vintrar är motsatsen till våra månader från juni till augusti, ofta med kalla nätter. Det kan också vara tillfällen i maj och september då nätterna är kyligare. Den typiska vinterdagen är jämförbar med en bra svensk vårdag med sol och temperaturer som kan krypa över 20 grader. Med nätterna följer ofta frost i utsatta lägen. Resten av året är det huvudsakligen ganska varmt, och temperaturen kan lätt smyga över 30 grader. Skurar inträffar året runt, och det är mest nederbörd norrut under de varma månaderna och mest söderut under de kalla månaderna. Generellt är vädret i Sydafrika milt och behagligt året runt. Extrema väderförhållanden är sällsynta, men det förekommer (det har varit några sådana tillfällen under de senaste åren).

Klädsel

Oömma, lättvättade fritidskläder passar bra under dagsturerna. En jacka och varm tröja kan ibland behövas tidiga morgnar och kyliga kvällar.

Ombord på Rovos Rail rekommenderas fritidskläder dagtid, men ombyte på kvällen till finklädsel. Män bär kavaj och slips, kvinnor klänning eller kjol. Vänligen respektera detta.

Pass och visum

Det behövs visum till Zambia, Zimbabwe och Tanzania. Visum ska betalas kontant vid ankomsten, så därför är det viktigt att man har med sig lite pengar hemifrån.

Zimbabwe: 35 USD per person 
Zambia: 50 USD per person 
Tanzania: 50 USD per person 

Tänk på att visum ska betalas kontant med US dollar (priserna  är cirkapriser som kan ändras från dag till dag). 

Eftersom resan kräver flera visumstämplar ska man ha minst 6 tomma sidor i passet. Dessutom ska passet vara giltigt i minst  6 månader efter hemresa. 

Ovanstående gäller för danska, norska och svenska pass.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. 

Tillägg tillkommer för eventuella extra arrangemang.  Eventuella extra arrangemang är utan svensk reseledare.

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och vaccination så hittar du mer information nedanför.

Botswana
www.albatros-travel.se/resmal/afrika/botswana

Sydafrika
www.albatros-travel.se/resmal/afrika/sydafrika

Zimbabwe
www.albatros-travel.se/resmal/afrika/zimbabwe

Zambia
www.albatros-travel.se/resmal/afrika/zambia

Tanzania
www.albatros-travel.se/resmal/afrika/tanzania

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Rovos Rail - En Äventyrsresa i lyx Vår reseledare Jimmy var mycket bra och professionell i sin utövning. Tåget var fantastiskt men rälsen desto sämre. Mycket skakningar och svårt att sova vissa nätter. Detta var negativt på en annars otrolig resa. Personalen och servicen på tåget är nästan för bra för att vara sann. Fantastiska hotell vid övernattning utanför tåget. Hela upplägget har givit intryck som kommer att ta tid att smälta. Den goda maten, alla viner vi provat och alla djur vi sett står i stark kontrast till kåkstäder, fattigdom och många barn utan föräldrar. Resan lämnar ingen oberörd - våra fantastiska upplevelser kontra många svårigheter för människorna i de länder vi besökt.
Date published: 2017-03-27
Rated 5 out of 5 by from En upplevelse för livet med makalös service och omväxling till max! Personalen på tåget var otroligt fina och man kände sig alltid uppmärksammad och välkommen. De olika aktiviteterna och vår guides insatser var mycket berikande för oss. Vi hade stor glädje av våra trevliga och beresta medresenärer. Standarden på tåget var excellent.
Date published: 2019-03-17
Rated 5 out of 5 by from Ett minne för livet! En imponerande organisation (både Albatros och Rovos Rail) med mycket engagerad och kunnig personal, lösningsfokuserade och flexibla. Resan var precis så lyxig som vi förväntade oss och lite till. Vår reseledare Jimmy bjöd på djup kunskap, engagemang, omtanke och var alltid beredd att hjälpa till och ställa upp för vårt bästa. Helt enkelt den bästa tänkbara reseledaren! Tågresan var den stora upplevelsen; att i lugn och ro passera fem olika länder och göra "strandhugg". Att få möjlighet att åka världens lyxigaste tåg med all tänkbar service, var den största upplevelsen. Att dessutom få uppleva safariutflykter, se Victoriafallen, lyssna på intressanta föreläsningar samt bo på mycket lyxiga hotell var en extra krydda i lyxens tecken. Vi kommer tillbaka och ser fram emot en ny resa i lyxens tecken med reseledaren Jimmy.
Date published: 2019-04-05
Rated 5 out of 5 by from Utan någon motsvarighet en i sin helhet magnifik och enastående resa. Före resan: En något splittrad information över tid vad gällde resans upplägg och utförande.Stundtals svåröverskådlig med blandning av allmänna regler ,upplysningar om resan och hänvisningar till olika sidor i specifika frågor t ex väder och klimat.Tips.Skriv en lista med sökord,så att man snabbt hittar rätt. Min upplevelse:Bäst.Själva tågresan helt enastående och naturen som passerade förbi mil efter mil utanför .Tåget magnifikt !Fantastisk,vänlig ,duktig,kunnig och charmerande personal på alla nivåer. "No problem ma´m" var ett stående uttryck.Sagt blev gjort.5***** nivå på mat,dryck och inredning liksom tåget i övrigt. Att tänka på:Resenär med balanssvårigheter och svårigheter med bullerstörningar kan få problem under resan. Tåget kränger,gnisslar och låter oavbrutet på det smala spåret.Något man måste vara medveten om. Reseledare:Mycket professionell med god integritet.Tog väl hand om och uppmärksammade samtliga resenärer.En mycket god ide att hålla "föreläsningar" och samla intresserade vid speciella tidpunkter i tåget.Ett utmärkt alternativ till information under pågående resa i buss. Reseledaren uppenbarligen mycket populär hos sina resenärer både som person och för sina kunskaper om Afrika.
Date published: 2019-03-15
Rated 5 out of 5 by from Trevlig resa med många intressanta upplevelser Positivt: Intressant resa, vår guide var Jimmy W, som var bra. negativt: Tilläggsutfärd i Dar-es-Salam med taxi, 30USD per person = 120 USD för fyra pers, löjligt dyr med tanke på att det är ett av världens fattigaste länder.
Date published: 2019-03-24
Rated 5 out of 5 by from En upplevelse av högsta klass Det var en resa som innehöll kunskap, fina möten med såväl människor som vilda djur, fantastiska miljöer och inte minst ett fantastiskt bemötande från Jimmy och Rovos Rails hela personal.
Date published: 2019-03-12
Rated 4 out of 5 by from Från Kapstaden till Dar es Salaam - En resa att minnas Att resa med Rovos Rail 600 mil genom Afrika är en oförglömlig och unik upplevelse. Många olika programpunkter Vinprovningar, Safari, Victoria Falls Zambezifloden, Storstäder, Zanzibar och inte minst tåget. Tåget är outstanding.
Date published: 2019-03-23
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk tågresa. Det var en fantastisk resa men till ett högt pris. Albatross Guide var en fantastisk reseledare. Mycket trevlig personal på tåget. Hade önskat något stopp på de resdagar detta inte var planerat.
Date published: 2019-03-13
 • y_2022, m_11, d_30, h_21
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_8
 • loc_sv_SE, sid_ZARTR10, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor